"Gotuję, nie marnuję" - Kuchnia ZERO WASTE po Polsku - Sylwia Majcher

39,99 zł brutto

Nowy produkt

Najlepsza książka kucharska, mocno osadzona w realiach tego co w Polsce tu i teraz produktowo i światopoglądowo. Must have każdego domu, któremu zależy na niemarnowaniu kupionego jedzenia oraz inspiracja do tworzenia prostych aczkolwiek fenomenalnych arcydzieł z dokładnie z tego co mamy w szafkach i lodówce tu i teraz! 

Dzięki tej książce zainteresowałam się na poważnie ruchem ZERO WASTE i nauczyłam w końcu nie marnować pieniędzy i nie wyrzucać kupionego już jedzenia.

Gwarantuję Ci, że po przeczytaniu tej książki oszczędzisz pieniądze i nauczysz się nowych tricków, nawet, jeśli już teraz jesteś mistrzynią w kuchni:)

Więcej szczegółów

1 Przedmiot

Warning: Last items W magazynie!

To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach.

Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.

W tej książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!

Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, który w swojej restauracji podaje dania – z resztek; sklep w Kopenhadze, w którym można zakupić jedzenie z uszkodzeniami podczas transportu, lub któremu kończy się termin ważności; w Dani blogerka Selina Jull założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia, już po pięciu latach w jej kraju marnuje się o 25% jedzenia mniej!

 

Książka idealnie wpisuje się coraz silniejszy i świadomy w Europie oraz Stanach Zjednoczonych trend zero waste. Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek - doceniana i pożądana. Uznani szefowie kuchni komponują wymyślne przepisy, a Sylwia Majcher pokaże, że recyklingowym kulinarnym bohaterem w swoim domu może być przecież każdy. Jej przepisy są funkcjonale i, co ważne - łatwe do odtworzenia nawet przez amatorów.

Po przeczytaniu porad Sylwii Majcher, już nigdy nie wyrzucisz jabłka z plamką lub głąba z kapusty i nie wzgardzisz przedwczorajszym pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych dotąd wyrzucanych) powstaną pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba kapusty, quiche z białego sera i cebuli, a także kotlety z łososia? Brzmi jak dania z resztek? Czy może raczej jak menu dobrej restauracji?

      

Stosując się do kilku podstawowych zasad i korzystając z tych znakomitych pomysłów, nabierzesz wprawy w smacznym gotowaniu, nauczysz się nie tylko wykorzystywać resztki z przyrządzania posiłków, ale także, dzięki dobremu planowaniu, spowodujesz, że tych resztek będzie się w Twojej kuchni pojawiało coraz mniej. I odczujesz sporą różnicą w swoim portfelu. Na plus! 

  

Mam tę niewątpliwą przyjemność korespondować z Sylwią codziennie, pytać , prosić o rady, wymieniać pomysły. Jej książka zapoczątkowała w moim życiu prawdziwą rewolucję. Zmieniła wiele rzeczy a nie kosztowała nic dodatkowo. Codziennie zyskuję nowe umiejętności a mój śmietnik nie widział obierek od ziemniaków od dobrego roku , bo dzieci wiecznie proszą, żeby zrobić z nich chipsy w piekarniku:-)  

Chcesz wiedzieć jak - kup tę książkę. Możliwe,że w twoim życiu zmieni równie dużo jak w moim!

Napisz opinię

"Gotuję, nie marnuję" - Kuchnia ZERO WASTE po Polsku - Sylwia Majcher

"Gotuję, nie marnuję" - Kuchnia ZERO WASTE po Polsku - Sylwia Majcher

Najlepsza książka kucharska, mocno osadzona w realiach tego co w Polsce tu i teraz produktowo i światopoglądowo. Must have każdego domu, któremu zależy na niemarnowaniu kupionego jedzenia oraz inspiracja do tworzenia prostych aczkolwiek fenomenalnych arcydzieł z dokładnie z tego co mamy w szafkach i lodówce tu i teraz! 

Dzięki tej książce zainteresowałam się na poważnie ruchem ZERO WASTE i nauczyłam w końcu nie marnować pieniędzy i nie wyrzucać kupionego już jedzenia.

Gwarantuję Ci, że po przeczytaniu tej książki oszczędzisz pieniądze i nauczysz się nowych tricków, nawet, jeśli już teraz jesteś mistrzynią w kuchni:)

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: